Apple, Facebook και Twitter στα Paradise Papers;

Τα Paradise Papers, έρχονται περίπου έναν χρόνο μετά το σκάνδαλο των Panama Papers, το οποίο σχετιζόταν με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από πολιτικούς ηγέτες και συνεργάτες τους στο Ιράκ ή το Πακιστάν. Πρόκειται για τη διαρροή 13.5 εκατ. αρχείων. Στον τεράστιο αυτό όγκο αρχείων αποκαλύπτονται οι πρακτικές που υιοθετούν μεγάλες εταιρείες και πρόσωπα προκειμένου να μην πληρώσουν δισεκατομμύρια σε φόρους που τους αναλογούν. Τα αρχεία περιλαμβάνουν επιχειρηματίες, διάσημους αστέρες, πολιτικούς και φυσικά εταιρείες τεχνολογίας, καλύπτοντας την περίοδο από το 1950 έως το 2016. Επάνω στην εξερεύνηση των αρχείων εργάζονται 96 media ανά τον κόσμο, 381 δημοσιογράφοι από 76 διαφορετικές χώρες. 
Η γερμανική Süddeutsche Zeitung ήταν αυτή που παρέλαβε την τεράστια διαρροή, όπως είχε γίνει και με τα Panama Papers. Τα τεχνολογικά ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής ότι εμπλέκονται στο νέο σκάνδαλο είναι η Apple, η οποία φέρεται να χρησιμοποίησε βρετανικό φορολογικό παράδεισο για να αποφύγει τους φόρους ή να πληρώσει ελάχιστους, μετά τον τερματισμό ανάλογων πρακτικών στην Ιρλανδία. Θεωρείται ότι η Apple συσσώρευσε κέρδη πάνω από 128 δισ. δολάρια σε offshore, τα οποία δεν φορολογούνται στις ΗΠΑ και μετά βίας φορολογούνται σε άλλες χώρες. 
Από την πλευρά της η Apple δήλωσε πως στόχος των φορολογικών διευθετήσεων ήταν να πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των φόρων της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Facebook και Twitter δεν αναφέρονται ξεκάθαρα στην offshore δραστηριότητα, αλλά τα Paradise Papers δείχνουν ότι η VTB Bank που συνδέεται με το Κρεμλίνο, βοήθησε στην χρηματοδότηση αγορών μεγάλων μεριδίων στις εταιρείες. Ο Ρώσος επενδυτής της Silicon Valley, Yuri Milner πήρε 146 εκατ. βρετανικές λίρες από την VTB, μέρος του ποσού χρησιμοποιήθηκε για επένδυση στο Twitter. Επιπλέον, η εταιρεία DST Global, που ανήκει στον Milner, είχε πάνω από το 8% του Facebook και 5% του Twitter, πριν προβεί στην πώληση των μετοχών. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η DST Global βοήθησε είτε την Gazprom είτε την VTB Bank να αποκτήσουν επιρροή στο Facebook ή το Twitter, αλλά οι αποκαλύψεις έρχονται καθώς τα εν λόγω social media είναι εν μέσω ερευνών για το πώς η Ρωσία τους χρησιμοποίησε για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment