ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΣΤΙΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ 4G

Η OpenSignal επιστρέφει, αυτή τη φορά με μια νέα έρευνα, η οποία προσπαθεί να αποτυπώσει την κατάσταση των δικτύων 4G σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα δεδομένα που θα παρουσιαστούν παρακάτω, συλλέχθηκαν από 4 εκατομμύρια συσκευές, οι οποίες συνεισέφεραν 50 δισεκατομμύρια μετρήσεις. Χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία κατέχουν περίοπτη θέση, ενώ συνοδεύονται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εξαιτίας των σημαντικών επενδύσεων σε υποδομές που παρατηρούνται. Αν και στις ΗΠΑ, οι ταχύτητες είναι μικρές, η κάλυψη είναι εντυπωσιακή για το μέγεθος της χώρας αυτής.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της OpenSignal, η μέση ταχύτητα 4G LTE εμφανίζεται στάσιμη από τα μέσα του 2016. Πιο συγκεκριμένα, αυτή κυμαίνεται ανάμεσα στα 17.5 Mbps και 16.2 Mbps. Το τέλος των βελτιώσεων στην υποδομή του 4G είναι κάτι που συναντάμε και σε χώρες που παρουσιάζουν τις πιο γρήγορες ταχύτητες. Βέβαια, καμιά χώρα δεν έχει ξεπεράσει το σημείο σταθμό των 50 Mbps. Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα και Ουγγαρία, παρουσιάσουν στάσιμες ταχύτητες στα δίκτυα 4G για πάνω από ένα χρόνο. Αυτό μπορεί να οφείλεται, στο γεγονός ότι χώρες και πάροχοι οι οποίοι έχουν επενδύσει στο LTE-Advanced για την βελτίωση των ταχυτήτων, να βρίσκονται πλέον σε μια ενδιάμεση κατάσταση, πριν την άφιξη του LTE-Advanced Pro και του 5G για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο αυτές. Δυστυχώς, δίκτυα 5G δεν αναμένεται να δούμε, τουλάχιστον μέχρι το 2019 - 2020, ενώ θα χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος για την ευρεία υιοθέτησή τους. Βέβαια, το LTE-A Pro μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα ενδιάμεσο στάδιο πριν την μετάβαση σε 5G.


Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο οι ταχύτητες 4G LTE δεν έχουν αλλάξει σημαντικά, οι χώρες που συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις υποδομές τους, προσπαθούν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν τις ίδιες ταχύτητες, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες αποκτούν πρόσβαση σε αυτά. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η Ινδία, που οι ταχύτητες παρουσίασαν πτώση από τα 10Mbps το 2015 στα 6.13 Mbps. Η Χιλή παρουσιάζει μια παρόμοια εικόνα, με μια σημαντική πτώση στις ταχύτητες 4G LTE, αν και οι συνδέσεις εμφανίζουν άνοδο κατά 162%. Οι επενδύσεις φαίνεται να αποδίδουν, καθώς βελτίωση παρουσιάζει η κάλυψη των 4G LTE σε μερικές χώρες. Η Ινδία για παράδειγμα, από ένα ποσοστό κάλυψης που άγγιζε το 50%, βελτιώθηκε σημαντικά και μπορεί να ανταγωνιστεί πλέον αγορές όπως η ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ. Αντίθετη εικόνα, παρουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και εδώ έχουμε βελτιώσεις στην κάλυψη. 


Οι 77 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα της OpenSignal παρουσιάζουν κάλυψη 4G στο 60-80% του χρόνου χρήσης των καταναλωτών. Η εξάρτηση από δίκτυα 3G συνεχίζει να είναι μεγάλη, με πολλούς καταναλωτές να ξοδεύουν το 15% του χρόνου σε τέτοιου είδους δίκτυα σε παγκόσμιο επίπεδο. Βέβαια, η εξάρτηση, βαίνει συνεχώς μειούμενη.

Με τη μέση ταχύτητα 4G LTE να αγγίζει τα 10 με 25 Mbps και την κάλυψη να ξεπερνά το 60% στις περισσότερες χώρες, τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν την καλύτερη εμπειρία στους χρήστες παγκοσμίως. Αν και οι ταχύτητες τους τελευταίους 12 μήνες εμφανίζονται στάσιμες, οι εκτιμήσεις θέλουν αυτές να κινούνται ανοδικά στο άμεσο μέλλον, στα αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα δίκτυα.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment