Fuchsia OS.: ό το νέο λειτουργικό της Google

Εδώ και περίπου ένα χρόνο, η Google αναπτύσσει το Fuchsia OS, ένα νέο (τρίτο) open-source λειτουργικό, το οποίο ωστόσο δε βασίζεται στον πυρήνα του Linux. Τώρα, παίρνουμε μία πρώτη γεύση από αυτό και το UI του (Armadillo) για smartphones και videos, μέσα από φωτογραφίες αλλά και video.
Αν και η αμερικανική εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδιά της για το πού θα αξιοποιήσει το Fuchsia OS, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το προορίζει για φορητές συσκευές, όπως smartphones, tablets, IoT devices κ.ά. Και πού ξέρετε μπορεί κάποια στιγμή ακόμη και να αντικαταστήσει το Android. Το UI επικεντρώνεται σε μια κατακόρυφη κύλιση της οθόνης. Στο κέντρο υπάρχει μια εικόνα προφίλ, η ημερομηνία, η ώρα, η τοποθεσία σας και ένα εικονίδιο της μπαταρίας. Πάνω από αυτόν τον κεντρικό χώρο είναι οι “Ιστορίες” (Stories), που ευτυχώς δεν φαίνεται να είναι κάποιου είδους Snapchat.
Fuchsia
Αντίθετα, είναι ένα σημείο για τις πρόσφατες εφαρμογές και τις ομάδες εφαρμογών σας. Παρακάτω υπάρχει ένα πλαίσιο αναζήτησης και μια επιλογή προτάσεων, όπως το Google Now, εκτός και αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν launcher. Αγγίζοντας την εικόνα προφίλ σας θα έχετε τη δυνατότητα πρόσβασης σε ορισμένες γρήγορες ρυθμίσεις.
Fuchsia-1
Μόλις αγγίξετε μια από τις ιστορίες σας, θα μεταφερθείτε σε ένα interface εφαρμογών πλήρους οθόνης. Αν κάνετε drag & drop ένα παράθυρο σε άλλο στην λίστα των ιστοριών σας, θα δείτε μια λειτουργία διαίρεσης οθόνης. Φαίνεται ότι μπορείτε να συνδυάσετε περισσότερες από δύο εφαρμογές, σε μια κίνηση με την απλότητα ενός κινητού UI και τη δύναμη ενός επιτραπέζιου λειτουργικού συστήματος.
Προς το παρόν δε φαίνεται να υπάρχει όριο στον αριθμό των εφαρμογών που μπορείτε να τοποθετήσετε μαζί, αλλά το νέο λειτουργικό κρασάρει αν υπερφορτωθούν πολλές εφαρμογές. Η Google θα μπορούσε φυσικά να περιορίσει τον αριθμό των εφαρμογών ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης σας. Θα μπορείτε ίσως να εργάζεστε μόνο με δύο εφαρμογές ταυτόχρονα σε ένα smartphone, αλλά σε τέσσερις σε ένα tablet. Το αξιοσημείωτο του Fuchsia είναι ότι δε χρησιμοποιεί το Linux ή το GPL – σε αντίθεση με το Android και το Chrome OS. Το Interface και οι εφαρμογές του OS εγκαταλείπουν την Java για το Flopter SDK πολλαπλών πλατφορμών της Google.
Ουσιαστικά, η Google προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο νέο, δικό της κώδικα για να κάνει την ανάπτυξη του νέου λειτουργικού και ελπίζουμε να προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία στον τελικό χρήστη μακροπρόθεσμα. Πιθανότατα θα μάθουμε περισσότερα για το Fuchsia OS στο φετινό Google I/O 2017.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment