Living with… Switch! Ζώντας με το «next big thing» της Nintendo

Η 3η Μαρτίου 2017 αποτέλεσε μία (ακόμη) ιστορική μέρα για τη Nintendo, καθώς η ιαπωνική εταιρεία – κολοσσός του gaming παρουσίασε στον κόσμο τη νέα της κονσόλα. Το Switch αποτελεί μία «hybrid» πρόταση, η οποία έχει σαν στόχο να καταργήσει τα σύνορα που διαχωρίζουν την έννοια του portable και του «static» gaming, σε μία προσπάθεια να επανέλθει δυναμικά ξανά στα πράγματα ύστερα από την αποτυχημένη πορεία του Wii U που αποτελεί πλέον μία θλιβερή ανάμνηση και «παράδειγμα προς αποφυγή». Ο αέρας βέβαια που αποπνέει το Switch είναι τελείως διαφορετικός και η εμπειρία που είχαμε μαζί του για  μία εβδομάδα ήταν αρκετή για να μας δώσει να καταλάβουμε ότι το «next big thing» της Nintendo σε καμία περίπτωση δεν σχεδιάστηκε για να αποτύχει…

First touch…

Ας βάλουμε πρώτα τα πράγματα κάτω από την αρχή, με το Switch η Nintendo ακολουθεί για μία ακόμη φορά έναν διαφορετικό και πιο εναλλακτικό δρόμο σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό από τη Sony και τη Microsoft. Και πάλι εδώ το focus δεν είναι τα Teraflops, τα πολλά Gigabytes  ή οι deca-core επεξεργαστές, αλλά η immersive εμπειρία που προσφέρει η κονσόλα στον gamer. Σε αυτή τη διαφορετική φιλοσοφία στηρίζεται το Switch, μία φιλοσοφία που συνάδει πλήρως με την κατεύθυνση που έχει δώσει στα προϊόντα της η ιαπωνική εταιρεία τα τελευταία χρόνια.
Η πρώτη εντύπωση όταν αντικρίζεις τη νέα κονσόλα είναι κάπως… so-so, καθώς δεν σας κρύβω ότι δύσκολα γεμίζει το μάτι (after all έχετε μπροστά σας ένα είδος ογκώδους tablet 6.2 ιντσών και δύο χαριτωμένα controllers). Ναι μέσα στη συσκευασία το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις είναι η main unit και τα δύο Joy-Cons, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει το Switch dock, δύο straps (που είναι απαραίτητα για παιχνίδια στο στυλ του 1-2 Switch για να μην έχουμε… δυσάρεστα ατυχήματα), η βάση που μετατρέπει τα Joy-Cons σε παραδοσιακό χειριστήριo, το απαραίτητο καλώδιο τροφοδοσίας και ένα HDMI cable για σύνδεση της κονσόλας σε dock mode με την TV του χρήστη.
Nintendo Switch (14)
Πιάνοντας στα χέρια μας τη main unit, δεν μας πήρε και πολύ για να διαπιστώσουμε την στιβαρή αίσθηση που προσφέρει. Η Nintendo έκανε το καλύτερο που μπορούσε ώστε η main unit να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτική γίνεται, καθώς είναι σχεδιασμένη για να αντέχει στις πτώσεις. Βέβαια, οφείλουμε να προσθέσουμε ότι το Switch είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το 3DS για παράδειγμα, για αυτό θα πρέπει να το προσέχετε περισσότερο (ναι, αντέχει αλλά προσοχή γιατί μία πτώση μπορεί να αποβεί… μοιραία). Παρατηρώντας πιο προσεκτικά  την κεντρική μονάδα του Switch διαπιστώνουμε ότι στο επάνω τμήμα βρίσκονται όλες οι κρίσιμες θύρες και τα «χρήσιμα» buttons, όπως το On/Off, τα volume controls, το audio input jack και η είσοδος για την Game Card, ενώ δε γίνεται να  μην σταθούμε και στο σύστημα ψύξης, καθώς στο επάνω τμήμα φαίνονται οι γρίλιες οι οποίες χρησιμοποιούνται για να «φυγαδεύεται» ο αέρας από το μικροσκοπικό ανεμιστηράκι που κατοικεί στο εσωτερικό της main unit.
Nintendo Switch (18)
Nintendo Switch (16)
κάτω πλευρά δεν έχει πολλά, παρά μόνο τον USB Type-C connector που χρησιμεύει για την φόρτιση της συσκευής. Το back cover όμως παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς εκεί βρίσκεται το kickstand που βοηθάει ώστε η main unit να στέκεται , ενώ μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε τα εκπληκτικά ηχεία του Switch που διακρίνονται για τον crystal-clear ήχο και τα υψηλά επίπεδα έντασης που διαθέτουν. Εδώ, ίσως η Nintendo να έπρεπε να δώσει λίγη παραπάνω προσοχή, καθώς δεν σας κρύβουμε ότι το πλαστικό kickstand μας φάνηκε αρκετά εύθραυστο. Ωστόσο, ως concept δεν παύει να είναι εξαιρετικό, καθώς με το kickstand που επιτρέπει στην κονσόλα να «στέκεται», δίνεται μία άλλη διάσταση στα games με τη συμμετοχή πολλών παικτών. Καλά κρυμμένη πίσω από το kickstand βρίσκεται τοποθετημένη η MicroSD slot, η οποία κακά τα ψέματα θα σας αποβεί χρήσιμη, καθώς η εισαγωγή μίας MicroSD card αποτελεί «μονόδρομο». Τα περίπου 25GB διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου (από τα 32GB) σε καμία περίπτωση δεν είναι «αρκετά», καθώς το Internal Storage του Switch επιτρέπει το πολύ την εγκατάσταση 4-5 τίτλων. Σε περίπτωση μάλιστα που έχουμε να κάνουμε με games όπως το Legend of Zelda: Breath of the Wild, το οποίο απαιτεί κοντά στα 13GB αποθηκευτικού χώρου, τότε καταλαβαίνετε ότι η αγορά μίας MicroSD είναι μάλλον επιτακτική ανάγκη.
Nintendo Switch (15)
The Joy (Con) of Life…
Μετά τη main unit, το ενδιαφέρον στρέφεται αμέσως στα δύο Joy-Cons τα οποία μπορούν να προσαρτηθούν στην αριστερή και δεξιά πλευρά της κεντρικής μονάδας. Τα Joy-Cons αποτελούν ίσως το πιο πρωτοποριακό στοιχείο της νέας κονσόλας, καθώς το μεγάλο ατού τους είναι ο πολλαπλός χαρακτήρας τους. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το Switch αντιλαμβάνεται κάθε Joy-Con (αριστερό και δεξιό) ως μεμονωμένα controllers και πράγματι πέραν του διαφορετικού σχεδιασμού τους, κάθε Joy-Con έχει διαφορετικές «ιδιότητες». Για  παράδειγμα το δεξί Joy-Con μπορεί να «διαβάζει» τα amiibos, λόγω του built-in NFC reader (το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλώς να κρατήσετε την βάση του amiibo πάνω από το analog stick), ενώ και τα δύο Joy-Cons διαθέτουν accelerometer, gyroscopic sensors και rumble ανάδραση. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθούμε και στην ύπαρξη μίας IR camera (με 4 IR LEDs), η οποία χρησιμεύει στην ανίχνευση κίνησης, πράγμα που όπως αντιλαμβάνεστε ενδεχομένως να δώσει ώθηση σε μία νέα γενιά motion-controlled τίτλων.
Nintendo Switch (10)
Κατά τα αλλά, στο αριστερό Joy-Con υπάρχουν υπάρχει ο αριστερός αναλογικός μοχλός, το – button, D-pad, ένα capture button (το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους gamers να τραβήξουν τα δικά τους screenshots on-the-fly), ενώ στην επάνω πλευρά βρίσκoνται και δύο σκανδάλες (L και ZL buttons). Σε ότι έχει να κάνει με το δεξί Joy-Con, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πιο «πλούσιο» controller και έχουμε τον αναλογικό μοχλό, το + button, τις δύο σκανδάλες, την IR motion camera στο κάτω τμήμα, ένα HOME button (για εύκολη πλοήγηση στο κεντρικό μενού) και τα A/B/X/Y fire buttons. Τα δύο Joy-Cons είναι εξαιρετικά ελαφριά  («ζυγίζουν» κοντά στα 50 γραμμάρια) και διακρίνονται για το εύκολο και άνετο κράτημα τους. Στην «εσωτερική τους» πλευρά υπάρχει ο μηχανισμός που συνδέει τα χειριστήρια με την main unit ή με το controller (ναι, o ήχος του clack… είναι πολύ γλυκός) και αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι το «κούμπωμα» γίνεται με άψογο τρόπο.
Nintendo Switch (11)
Σε ότι έχει να κάνει με την απόκριση τους δεν συναντήσαμε το παραμικρό πρόβλημα, παρόλο που το testing πραγματοποιήθηκε στα γραφεία μας, όπου υπάρχουν 3-4 Wi-Fi Routers, δεκάδες υπολογιστές και ένας… φούρνος μικροκυμάτων. Βέβαια, παρόλο που δεν συναντήσαμε εμείς το παραμικρό πρόβλημα στη χρήση τους, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλοί χρήστες, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι ειδικότερα το αριστερό Joy-Con εμφανίζει προβλήματα συνδεσιμότητας, ωστόσο η Nintendo αν και ερευνά τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς δεν έχει βρει κάποιο πρόβλημα που να εμπνέει ανησυχία (έχουν ακουστεί και φήμες ακόμη και για recall του αριστερού Joy-Con). 
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment