Huawei: νέες Li-ion μπαταρίες με γραφένιο

Οι ανακοινώσει έγιναν στο πλαίσιο του 57ου Battery Symposium στην Ιαπωνία. Εκεί η εταιρεία ανακοίνωσε την πρώτη Li-ion μπαταρία, υποβοηθούμενη από γραφένιο. Το γραφένιο είναι ένα υλικό άνθρακα με πάχος ενός ατόμου, στο οποίο τα επιμέρους άτομα είναι διατεταγμένα σε ένα σχήμα κηρήθρας.
Το υλικό αυτό είναι 100 φορές πιο δυνατό από το πιο δυνατό ατσάλι και έχει εξαιρετικές δυνατότητες όσον αφορά στην θερμότητα και την ηλεκτρική ενέργεια. Επομένως το γραφένιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια ιδανική θερμική ασπίδα. Αυτή είναι και η λειτουργία του στην μπαταρία της Huawei. Η μπαταρία που ανακοινώθηκε σήμερα από την Watt Laboratory μπορεί να αντέξει έως και 60°C. Αυτό σημαίνει ότι ξεπερνά κατά 10°C το σημερινό ανώτατο όριο. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της, η υποβοηθούμενη από γραφένιο Li-ion μπαταρία, έχει διάρκεια ζωής διπλάσια από τις κανονικές Li-ion μπαταρίες με την ίδια χωρητικότητα. Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχουν γίνει δοκιμές φόρτισης κι αποφόρτισης σε περιβάλλοντα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι όταν οι παράμετροι εργασίας είναι ίδιες, σε υψηλές θερμοκρασίες η μπαταρία με γραφένιο είναι έχει μικρότερη θερμοκρασία κατά 5°C από μια κανονική μπαταρία. Πάνω από το 70% της χωρητικότητας της μπαταρίας με γραφένιο παρέμεινε μετά από 2000 φορτίσεις σε θερμοκρασία 60°C. Λιγότερο από το 13% της χωρητικότητας χάθηκε αφού παρέμεινε σε περιβάλλον με θερμοκρασία 60°C για 200 ημέρες. Συγκριτικά, στην πλειοψηφία τους οι Li-ion μπαταρίες χάνουν πολύ γρήγορα την ικανότητά τους μετά από 2 με 3 χρόνια. Αυτό συμβαίνει είτε χρησιμοποιούνται είτε όχι. Σε υψηλές θερμοκρασίες η απώλεια είναι ακόμη πιο γρήγορη. Αν είναι σωστοί οι παραπάνω αριθμοί, η μπαταρία της Huawei θα πρέπει να αντέχει σε θερμοκρασίες 60°C για περίπου 4 χρόνια. Οι μπαταρίες αυτές δυστυχώς δεν αναμένεται να μπουν ακόμη στις συσκευές. Όμως, μια νέα τεχνολογία θα κάνει το ντεμπούτο της μέσα στον Δεκέμβριο και ονομάζεται super-quick charging Li-ion battery. Μένει να δούμε πόσο γρήγορα φορτίζει πράγματι την μπαταρία.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment