ZUK Z2 hands on: το πιο ισχυρό 5ιντσο της Κίνας

Το ZUK Z2 έρχεται με ένα από τα κορυφαία SoCs που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή, το Snapdragon 820, με 4 GB και 64 GB αποθηκευτικού χώρου. USB type-C, κάμερα στα 13 MP και γενικά Κορυφαίο hardware που ανταγωνίζεται σε επιδόσεις ακριβότερα μοντέλα της αγοράς.
Ας περάσουμε όμως σιγά σιγά στο hands-on του ZUK Z2, που πολύ ευγενικά μας παραχώρησε για τις ανάγκες της παρουσίασης το dikarto.gr.

Unboxing - Εμφάνιση - Ποιότητα Κατασκευής

Στα χέρια μας ήρθε από το dikarto.gr το ZUK Z2 σε άσπρο χρώμα. Το μεταλλικό πλαίσιο ξεχωρίζει, σε έναν κατά τ'άλλα απλό, στα όρια του κλασσικού πλέον, και αρκετά προσεκτικού σχεδιασμού. Αλλά πριν δούμε το κινητό, ας δούμε το εσωτερικό του άσπρου κουτιού μέσα στο οποίο ήρθε. Το πακέτο είναι αρκετά κλασσικό, με τα hands-free δυστυχώς να λείπουν. Βέβαια η συσκευή φορούσε από πριν ένα screen protector, που ήταν μια καλή προσθήκη. Κατά τα λοιπά, εκτός από τη συσκευή βρίσκουμε:
  • φορτιστή, με υποστήριξη γρήγορης φόρτισης
  • USB type-C καλώδιο
  • εξαγωγέα SIM tray
  • διάφορα χαρτιά (εγγυήσεις, οδηγίες κλπ)
Το ZUK Z2 μου άφησε πολύ καλή αίσθηση από άποψης ποιότητας κατασκευής. Πρόκειται για μια στιβαρή συσκευή, με καλά πιασίματα, βολικές διαστάσεις (141.7 x 68.9 x 8.5 χιλιοστά, 149 γραμμάρια βάρος). Στην εμπρόσθια όψη συναντάμε την 5 ιντσών οθόνη, την οποία συντροφεύουν το το home button που ταυτόχρονα είναι και back button και αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, και φυσικά η εμπρόσθια κάμερα και το ακουστικό της συσκευής. Το ZUK Z2 δεν διαθέτει cappacitive ή on screen πλήκτρα περιήγησης. Όλες οι λειτουργίες γίνονται από το κεντρικό πλήκτρο, κάτι αρκετά ασυνήθιστο στον κόσμο του Android, ταυτόχρονα όμως αρκετά χρηστικό, εφόσον το συνηθίσεις.
58517_1475648528-full
Στο κάτω μέρος έχουν μπει το audio jack 3.5 χιλιοστών, η usb type-c θύρα και το ηχείο της συσκευής. Δεξιά βρίσκεται το SIM tray (με δυνατότητα υποδοχής 2 SIM), και το volume rocker. Έτσι, η αριστερή μεριά και η πάνω είναι «πεντακάθαρες», κάτι που έκανε πολύ όμορφη στα μάτια μου. H ZUK κατάφερε να μοιράσει τα διάφορα χαρακτηριστικά στις δύο μεριές, χωρίς όμως να είναι αποπνικτικές, απλοποιώντας μάλιστα το υπόλοιπο μισό. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι έχω συνηθίσει την θύρα ακουστικών στην πάνω μεριά της συσκευής και είναι κάτι που με βολεύει περισσότερο, αλλά δεν είναι κάτι που δεν μπορείς με τον καιρό να συνηθίσεις.
58506_1475648502-full
Στην πλάτη της συσκευής, η οποία φυσικά δεν αφαιρείται, μιας και πρόκειται για unibody κατασκευή, έχουμε την κάμερα, το flash και ένα λογότυπο της εταιρείας, στο κάτω μέρος.
Επιστρέφοντας στην εμπρόσθια όψη, βλέπουμε ένα αρκετά περιορισμένο πλαίσιο στα πλάγια, αλλά λίγο μεγαλύτερο από όσο θα θέλαμε πάνω και κάτω. Πάντως, ο λόγος screen-to-body είναι κοντά στο 70%, οπότε έχουμε αρκετά καλή εκμετάλλευση των διαστάσεων της συσκευής.
58512_1475648520-full
Μπορεί να μην κερδίζει δάφνες πρωτοτυπίας το σχέδιο του ZUK Z2, αλλά σίγουρα έχουμε μια προσεγμένη κατασκευή, με χρήση ποιοτικών υλικών. Επίσης είναι μια συσκευή που όσοι γνωστοί την είδαν θέλησαν να την περιεργαστούν και άφηνε πάντα θετικές εντυπώσεις για την αίσθηση που αφήνει στο χέρι. Γενικά η ZUK, αν και μπορεί να βελτιωθεί αρκετά στο κομμάτι του σχεδιασμού, με το Z2 παρουσιάζει μια ποιοτική δουλειά.

Hardware - Επιδόσεις - Κάμερα

Όπως προαναφέρθηκε το ZUK Z2 έρχεται με hardware τελευταίας τεχνολογίας. Το SoC του, Snapdragon 820, χρησιμοποιείται από τις περισσότερες ναυαρχίδες της περιόδου, και διαθέτει τετρραπύρηνο επεξεργαστή στα 2,15 GHz, 4 GB και 64 GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης με microSD, αλλά νομίζω ότι τα κάτι παραπάνω από 50 GB αποθηκευτικού χώρου που είναι διαθέσιμα στον χρήστη, θα καλύψουν την μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών.
58516_1475648526-full
Ο επεξεργαστής και 4 GB RAM συνεργάζονται άψογα, προσφέροντας smooth εμπειρία και υψηλές επιδόσεις. Όπως θα φαντάζεστε, με 4 GB RAM έχουμε άψογο multitasking, ενώ η συμπεριφορά της συσκευής είναι υποδειγματική ακόμα και στα πιο βαριά παιχνίδια, χάρη (και) στην GPU Adreno 530.
Η οθόνη της συσκευής είναι FHD ανάλυσης, μια επιλογή που κατά την άποψη μου είναι ιδανική στις 5 ίντσες, καθώς το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό, χωρίς να έχουμε την κατανάλωση μπαταρίας των μεγαλύτερων αναλύσεων. Τα χρώματα της οθόνης είναι αρκετά ζωντανά, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα την ήθελα λιιιιιγο πιο φωτεινή για τις πολύ ηλιόλουστες μέρες.
58519_1475648535-full
Ο ήχος του Z2 είναι καλός. Δεν είναι κάτι το εξαιρετικό που δεν έχουμε ακούσει ξανά σε άλλη συσκευή, αλλά δεν το ηχείο της συσκευής δεν θα αφήσει τον μέσο χρήστη παραπονεμένο από άποψη ποιότητας και έντασης. Το ακουστικό και το μικρόφωνο λειτουργούν υποδειγματικά, καθώς δεν είχα κανένα πρόβλημα με τις κλήσεις μου, ακόμα και σε μέρη με πολύ θόρυβο.
Η κύρια κάμερα της συσκευής φέρει αισθητήρα ανάλυσης 13 MP και η εμπρόσθια 8 MP. Κλασσικά έχουμε το «γνωστό» πρόβλημα των Κινέζικων smartphones, που σε όλους τους τομείς είναι εξαιρετικά, αλλά στην κάμερα είναι πίσω. Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δεν είναι κακή η κάμερα. Αντιθέτως, έχουμε ποιοτικές φωτογραφίες με σωστή απόδοση χρωμάτων και αρκετά γρήγορη εστίαση και λήψη.
58513_1475648521-full
Απλά, όταν έχεις ένα smartphone με Snapdragon 820 και 4 GB RAM, τα έχει δώσει όλα δηλαδή στο hardware, περιμένεις και μια κορυφαία κάμερα, και όχι μια απλώς καλή. Επίσης δεν έχει manual mode, που προσωπικά δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα, ενώ σε πιο σκοτεινά περιβάλλοντα, ίσως χρειαστείτε μερικές προσπάθειες για μια καλή λήψη. Πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συσκευή κοστίζει 359 ευρώ και όχι 859.
Η μπαταρία του ZUK Z2 φέρει φορτίο 3500 mAh. Με συντηρητική χρήση έβγαλα κοντά στις 2 μέρες, αλλά με πιο «φυσιολογική» για τα δικά μου δεδομένα, δηλαδή με τα πάντα ανοιχτά και χωρίς να σκέφτομαι την μπαταρία, έβγαλα μόλις μια, αλλά άνετα (από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το βράδυ περίπου 15%). Με τον φορτιστή του πακέτου, μια φόρτιση ήθελε περίπου κάτι παραπάνω από 1,5 ώρα, ενώ με ένα boost 10-20 λεπτών κερδίζεις αρκετές ώρες χρήσης.
58515_1475648526-full
Από πλευρά συνδεσιμότητας, συναντάμε τα κλασσικά, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 4G ( 1700/2100, 1800, 1900, 2100, 2500, 2600, 850, 900 MHz, 3G 800, 1900, 2100, 850, 900 MHz, 2G 1800, 1900, 850, 900 MHz) Bluetooth v4.1 και GPS. Δυστυχώς δεν υπάρχει δέκτης ραδιοφώνου για τους λάτρεις των FM, ενώ λιγότερη σημαντική για εμένα είναι η έλλειψη NFC.

UI - Εμπειρία χρήσης

Το ZUK Z2 έρχεται με ένα λιτό αλλά ταυτόχρονα πλούσιο περιβάλλον. Και εξηγώ: Το κινητό έρχεται σχεδόν άδειο, με τα απολύτως απαραίτητα από πλευράς εφαρμογών. Φυσικά η συσκευή που μας παραχώρησε το dikarto.gr έχει Google Play και υποστήριζε την Ελληνική γλώσσα. Σχεδιαστικά, το interface είναι στα χρώματα του καθαρού Android 6.0, το οποίο και τρέχει, με κάτι που θυμίζει iOS στην μπάρα ειδοποιήσεων, στο μενού γρήγορων ρυθμίσεων και στο μενού ρυθμίσεων.
Αρχικά να πούμε ότι η ZUK αποφάσισε να μην πάει στην κλασσική Android υλοποίηση, με την μπάρα ειδοποιήσεων να έχει και κάποιους διακόπτες, αλλά να δανειστεί την πτυσσόμενη από κάτω μπάρα με τους διακόπτες αυτούς. Μου πήρε καιρό να το συνηθίσω είναι η αλήθεια, όντας χρήστης Android από το 2010.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το πλήκτρο, που όπως έγραψα και νωρίτερα κάνει τα πάντα. Αρχικά ενσωματώνει αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος λειτουργεί άριστα σε επίπεδο αναγνώρισης και είναι πολύ ταχύς. Επίσης, ξυπνάει το κινητό από sleep mode και το ξεκλειδώνει άμεσα. Από εκεί και πέρα:
  • με πάτημα, είναι home button
  • με άγγιγμα, είναι back button
  • με διπλό πάτημα, ανοίγουν οι πρόσφατες εφαρμογές
  • με swipe αριστερά ή δεξιά μπορεί να μην γίνεται τίποτα, ή να επιλέξει ο χρήστης μια ενέργεια

Γενικά η υλοποίηση της ZUK είναι αρκετά καλή, και αν και νομίζω ότι κάτι παρόμοιο έχω δει σε Meizu, εδώ μου έκανε περισσότερη εντύπωση.
Όπως έχω γράψει και προηγουμένως, οι επιδόσεις είναι άψογες, σε κάθε εφαρμογή ή παιχνίδι που μπορεί κανείς να τρέξει. Ένα μικρό κακό είναι ότι με έντονη χρήση ανεβάζει λίγο θερμοκρασία, χωρίς να είναι κάτι μη φυσιολογικό ή που δεν μπορείς να ανεχτείς. Στο ZUK συναντάμε ένα αρκετά καλό μενού ρυθμίσεων, με αρκετές επιλογές παραμετροποίησης της συσκευής. Το μενού είναι στα Ελληνικά, αλλά σε κάποιες υπορυθμίσεις είναι στα Αγγλικά. Έτσι δεν έχουμε "χαζές" μεταφράσεις που έχουμε δει κατά καιρούς από την Κίνα.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment