VODAFONE-OTE KAI TO FFTH ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ

Ενημέρωση σχετικά με τα σχέδια της για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα, παρείχε αυτή την εβδομάδα η Vodafone σε εκπροσώπους του ηλεκτρονικού τύπου, μια ενημέρωση που επιφύλασσε αρκετές πληροφορίες γύρω από τα σχέδια της εταιρείας και τα προβλήματα που έχουν προκύψει.
Ήδη η εταιρεία αναπτύσσει δίκτυο οπτικών ινών ως μέρος του επενδυτικού σχεδίου 500 εκ. ευρώ που έχει ήδη ανακοινώσει από το 2014, με τις πρώτες δοκιμές να γίνονται στις περιοχές της Ν. Ιωνίας, της Φρεαττύδας, του Γηροκομείου, του Παγκρατίου και του Ν. Κόσμου. Η προώθηση της τεχνολογίας Vectoring από τον ΟΤΕ και η ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης τον περασμένο μήνα, έχει δημιουργήσει μια «κόντρα» μεταξύ των δύο εταιρειών, που οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο μια εταιρεία μπορεί να έχει φυσική εγκατάσταση σε μία καμπίνα εξαιτίας παρεμβολών, κάτι που καθιστά την τεχνολογία «εκ φύσεως αντι-ανταγωνιστική». Για την υλοποίηση του Vectoring, προϋπόθεση είναι η σύνδεση των Αστικών Κέντρων με τις καμπίνες μέσω δικτύου οπτικής ίνας (FTTC) αλλά και η περαιτέρω αναβάθμιση/επέκταση της καμπίνας. Το σημείο αυτό είναι και το κεντρικό σημείο διαφωνίας του OTE με τη Vodafone αλλά και άλλων παρόχων, αφού «υπάρχει ο κίνδυνος επανα-μονοπώλησης της αγοράς, ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής του verctoring και του μοντέλου land-grab».
Επιπλέον όπως αναφέρθηκε, η πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες που αφορούν συνδέσεις πελατών και το υφιστάμενο δίκτυο είναι περιορισμένη, κάτι που δημιουργεί καθυστερήσεις στον προγραμματισμό της εταιρείας. Η τεχνολογία του VDSL Vectoring βασίζεται σε λογισμικό ακύρωσης θορύβου για το δίκτυο χαλκού, χαρίζοντας ταχύτητες που φτάνουν ακόμα και τα 100 Mbps, κυρίως σε αποστάσεις μικρότερες των 600 μέτρων. Φυσικά το κόστος ανάπτυξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό των οπτικών ινών, όμως σύμφωνα με τη Vodafone, η ίδια η τεχνολογία κρίνεται από την Ε.Ε μεταβατική και ανεπαρκής για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές ανάγκες. Αυτό δε σημαίνει πάντως ότι η Vodafone δεν εξετάζει πλέον και την παροχή παρόμοιων υπηρεσιών vectoring σε μη εμπορικές περιοχές, έχοντας πάντα ως πρώτο στόχο την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία ετοιμάζεται πυρετωδώς για το λανσάρισμα υπηρεσιών δίκτυου FTTH μέσα στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς, με δεδομένο ότι ο κανονισμός και το τελικό κείμενο, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, το λανσάρισμα θα περιλαμβάνει αρκετές περιοχές και εκτός Αττικής.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment