OnePlus 3 Review για τους έχοντες.

Η επίθεση από την Κίνα και τους κατασκευαστές smartphone συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με πολλές εταιρείες να έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους με συσκευές που διακρίνονται για τα πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά, την τιμή τους και τώρα τελευταία για την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής που διαθέτουν. Η περίπτωση της OnePlus είναι ξεχωριστή και ολίγον ομιχλώδης θα λέγαμε αφού ανήκει στην εταιρεία BBK Electronics, την ίδια εταιρεία στην οποία ανήκουν δύο σοβαροί ανταγωνιστές της, η Oppo και η Vivo.

Σε κάθε περίπτωση η OnePlus ξεχώρισε με την πρώτη συσκευή που κυκλοφόρησε στην αγορά για μια σειρά λόγων. Ο πρώτος φυσικά ήταν το ομώνυμο μοντέλο, το OnePlus One, το οποίο μπορούσε να σταθεί ισάξια δίπλα σε κορυφαία μοντέλα εταιριών όπως της Samsung και της LG, με τη διαφορά ότι τιμολογιακά στοίχιζε ακόμα και πιο κάτω από αυτές τις συσκευές. Έχοντας δώσει έμφαση στην ποιότητα των συσκευών της, κάτι που φαίνεται ακόμα και από τη συσκευασία τους, η OnePlus «έφτιαξε» το όνομα της με ένα έξυπνο (κόλπο marketing) σύστημα προσκλήσεων προκειμένου κάποιος να γίνει κάτοχος των συσκευών της.

Το OnePlus 2 πλασαρίστηκε και πάλι από την εταιρεία ως ο flagship killer, με σημαντικές βελτιώσεις όμως διάφορα προβλήματα δεν βοήθησαν την OnePlus να σημειώσει μία ακόμα σημαντική εμπορική επιτυχία. Και έτσι ερχόμαστε στον φετινό OnePlus 3, ένα μοντέλο το οποίο βάζει για τα καλά την OnePlus στο χώρο των κορυφαίων κατασκευαστών, μειώνοντας και ίσως εκμηδενίζοντας το χάσμα που τη χώριζε από αυτούς, ένα μοντέλο που αυξάνει σημαντικά τον πήχη τον προσδοκιών με τιμή €399. Ας δούμε γιατί.

Design

Από το πρώτο μοντέλο της, η OnePlus έχει πειραματιστεί αρκετά με την ποιότητα κατασκευής των smartphone της, παρουσιάζοντας αρχικά μοντέλο με πολυκαρβονικό πλαστικό και στη συνέχεια άλλες προτάσεις όπως μεταλλικό πλαίσιο, φινίρισμα αμμοβολής, ακόμα και ξύλο.

Στο OnePlus 3 η εταιρεία στοιχηματίζει πλήρως στο μέταλλο, δημιουργώντας την καλύτερη εμφανισιακά συσκευή που έχει δημιουργήσει ποτέ η εταιρεία. Με unibody κατασκευή, το πάχος της συσκευής κρατιέται σε ικανοποιητικά επίπεδα, μόλις στα 7,3 χιλιοστά, ενώ και το βάρος δε πρόκειται να σας δημιουργήσει πρόβλημα με τα ΜΜΜ γραμμάριά του. Το πίσω μέρος ακόμα διαθέτει μια ελαφρά κυρτότητα στην αριστερή και δεξιά πλευρά, ένας σχεδιασμός που οι περισσότεροι κατασκευαστές τον ονομάζουν arc, και θεωρητικά προσφέρει καλύτερη κράτημα με το ένα χέρι. Στην πράξη δεν παρατηρήσαμε κάποια διαφορά.

  
Όμως σε ότι αφορά το σχεδιασμό του, η OnePlus ίσως αδικεί την ίδια της την προσπάθεια, αφού οι περιπτώσεις που έχει δανειστεί στοιχεία από άλλα δημοφιλή smartphones, είναι αρκετές. Πρώτα μας έρχονται μνήμες από τη σειρά One της HTC και ειδικότερα από τα μοντέλα M7 και M8 που ξεχώρισαν για τον μεταλλικό unibody σχεδιασμό τους, με τις δύο λωρίδες πάνω και κάτω να είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση και τη λήψη των ασύρματων σημάτων που υποστηρίζονται. Το κάτω μέρος της συσκευής, στο οποίο υπάρχει το μονοφωνικό ηχείο αλλά και η θύρα ακουστικών, μοιάζει υπερβολικά μ’ αυτό ενός iPhone 6 και iPhone 6s, όπως επίσης η κύρια κάμερα στο πίσω μέρος που προεξέχει από το υπόλοιπο σώμα της συσκευής, και μοιάζει αρκετά με την κάμερα ενός Galaxy S6 και Galaxy S7.

Εκτός από το volume rocker, στην αριστερή πλευρά συγκεκριμένα συναντάμε και έναν χρήσιμο διακόπτη τριών θέσεων που για πρώτη φορά είχαμε δει στο OnePlus 2 αν και τότε η θέση του διακόπτη άλλαζε πολύ εύκολα, ακόμα και μέσα σε τσέπηλ. Ανάλογα με τη θέση στην οποία το έχουμε ρυθμίσει και σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της πλατφόρμας του Android, μπορούμε να δεχόμαστε είτε όλες τις ειδοποιήσεις, είτε μόνο τις σημαντικές είτε καμία, περνώντας το smartphone σε αθόρυβη κατάσταση σε περίπτωση που δε θέλουμε να μας ενοχλήσει κάτι.

Σε γενικές γραμμές, η κατασκευή του OnePlus 3 δίνει μια πολυτελή αίσθηση, κάτι αρκετά σημαντικό για όσους προχωρούν στην αγορά του με ένα καθόλα αξιοσέβαστο ποσό. Θα θέλαμε σίγουρα κάτι πιο πρωτότυπο αλλά χωρίς αμφιβολία ο σχεδιασμός και η ποιότητα κατασκευής του OnePlus 3 θυμίζουν πολύ πιο ακριβές συσκευές.

Οθόνη

Πολύ περισσότερες ομοιότητες έχουμε σε ότι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του OnePlus 3, με την εταιρεία να κάνει θα λέγαμε σημαντικές αλλαγές που δε τις περιμέναμε.

Ξεκινώντας από την οθόνη, οι διαστάσεις της παραμένουν στις 5.5 ίντσες, ένα μέγεθος που όπως όλα δείχνουν αποτελεί την κατάλληλη πρόταση για όσους επιθυμούν ένα smartphone που να μη θυμίζει μικρό tablet, αλλά και να μην διαθέτει μικρή οθόνη. Με προστασία Gorilla Glass 4 από γρατζουνιές, η οθόνη του OnePlus 3 στηρίζεται στην τεχνολογία Optic AMOLED, σηματοδοτώντας μια ενδιαφέρουσα αλλαγή από την IPS οθόνη του OnePlus 2. Αν δεν έχετε ξανακούσει την τεχνολογία Optic AMOLED δεν είστε οι μόνοι αφού και μεις τη συναντάμε για πρώτη φορά σε κάποιο μοντέλο. Όμως με πληροφορίες που συγκεντρώσαμε από το Internet είδαμε ότι στην ουσία μιλάμε για μία Super AMOLED οθόνη, τα χρώματα της οποίας έχουν ρυθμιστεί από την ίδια την OnePlus.

Προχωρώντας σε μία σύγκριση με την οθόνη του Galaxy S7 edge που αποτελεί ίσως το κορυφαίο Super AMOLED smartphone στην αγορά αυτή τη στιγμή, συναντήσαμε όπως μπορείτε να δείτε και στην βιντεοπαρουσίαση διαφορές σε πολλά από τα κυρίως χρώματα. Θα θέλαμε η φωτεινότητα να κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ όσον αφορά τα χρώματα, το OnePlus 3 διακρίνεται για το βαθύ μαύρο χρώμα όπως κάθε AMOLED οθόνη, αλλά και το λευκό χρώμα. Στα υπόλοιπα η OnePlus δεν φαίνεται να επιθυμεί τον υπερκορεσμό των χρωμάτων, επιλέγοντας πιο «γήινες» καταστάσεις. Ενδεικτικό της προσπάθειας της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα, είναι και η δυνατότητα ρύθμισης των χρωμάτων, ορίζοντας τη θερμοκρασία των χρωμάτων.

Μια διαφοροποίηση της OnePlus από κατασκευαστές όπως η Samsung, η Sony και η LG, είναι η επιλογή ανάλυσης Full HD και όχι 2K όπως συμβαίνει πλέον σχεδόν σε όλα τα κορυφαία smartphones. Έχουμε πει αρκετές φορές ότι η διαφορά στις δύο αναλύσεις σε μια μικρή οθόνη είναι σχεδόν αόρατες ενώ η κατανάλωση μπαταρίας στη δεύτερη περίπτωση είναι πολύ μεγαλύτερη, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτονομία.

Τεχνικά

Κάτω από την οθόνη συναντάμε το κεντρικό κουμπί της συσκευής το οποίο όπως και πέρσι δεν είναι clickable ενώ ενσωματώνει αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Εμφανισιακά, η OnePlus διορθώνει τα κακώς κείμενα του προηγούμενου home πλήκτρου ενώ η διαδικασία αναγνώρισης είναι αρκετά καλή, αν και όχι στα επίπεδα των τελευταίων Huawei συσκευών.

Το chipset ενός smartphone παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στις επιδόσεις του αλλά και στην τελική τιμή. Στο OnePlus 3, η κινεζική εταιρεία καταφέρνει να ενσωματώνει το κορυφαίο SoC της αγοράς αυτή τη στιγμή, το Snapdragon 820 της Qualcomm, με τετραπύρηνο επεξεργαστή χρονισμένο στα 2.15GHz. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου chipset αφού το Snapdragon 820 είναι η επιλογή της Samsung για το Galaxy S7, της LG για το G5, της Xiaomi για το Mi5 και της Sony για Xperia Performance, με τις συγκρίσεις να γίνονται πιο εύκολες. Αναμενόμενα οι επιδόσεις θα σας αφήσουν απόλυτα ικανοποιημένους όχι μόνο στις εφαρμογές αλλά και στα παιχνίδια εξαιτίας της Adreno 530 GPU.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Πέρσι το OnePlus 2 ήταν ένα από τα πρώτα smartphones με 4GB μνήμη για το μεγάλο μοντέλο ενώ φέτος η εταιρεία εντυπωσιάζει και πάλι εξοπλίζοντας το νέο μοντέλο με 6GB μνήμη. Όμως η ενσωμάτωση αρκετής μνήμης δεν είναι αρκετή αφού πρέπει να συμβαδίζει με κάποιες αποφάσεις που έχουν άμεση σχέση με τη διαχείριση των εφαρμογών και των παιχνιδιών από το λειτουργικό. Επιπλέον η διαχείριση των εφαρμογών, παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτονομία της μπαταρίας, που σίγουρα για εμένα αλλά πιστεύω και για τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, έρχεται σε άμεση προτεραιότητα έναντι ελάχιστα πιο γρήγορου ανοίγματος εφαρμογών και επαναφορά τους από αδρανοποίηση.

Ίσως αυτό είναι άλλωστε και το μελανό σημείο της συσκευής αφού επικοινωνιακά η εταιρεία έχασε πόντους μόλις οι χρήστες διαπίστωσαν ότι η παρουσία 6GB μνήμης δεν είχε ως αποτέλεσμα οποιαδήποτε διαφορά σε επιδόσεις από ένα smartphone με 3 ή 4GB μνήμης. Η εταιρεία έχει ορίσει όριο την παράλληλη φόρτωση στη μνήμη 20 εφαρμογών προκειμένου η επαναφορά τους να γίνεται άμεσα, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας έγινε για την καλύτερη αυτονομία. Οι ψαγμένοι χρήστες μπορούν να αλλάξουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ακολουθώντας τη διαδικασία του rooting της συσκευής και επεξεργασίας ενός αρχείου ρυθμίσεων, μια διαδικασία όχι τόσο εύκολη.

Πάντως όπως μπορείτε να δείτε και στη βιντεοπαρουσίαση, προχωρήσαμε σε μια σειρά φόρτωσης δοκιμών κυρίως παιχνιδιών που φημίζονται για τις απαιτήσεις τους σε επιδόσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φόρτωση γινόταν πιο αργά στο OnePlus 3 ακόμα και κατά την επαναφορά τους στο προσκήνιο από το multitasking μενού, κάτι που σίγουρα πρέπει να εξετάσει και να διορθώσει η εταιρεία σε μελλοντική αναβάθμιση. Σ’ αυτή ίσως είναι σοφή απόφαση να υπάρξει κάποια ρύθμιση που να δίνει στο χρήστη το δικαίωμα να επιλέξει αυτός πόσες εφαρμογές παράλληλα θα μπορεί να διαχειριστεί η μνήμη, κάτι που θα έλυνε για πάντα το θέμα.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Συνήθως η απουσία microSD θύρας σε ένα smartphone, είναι μια αναφορά που μπαίνει άμεσα στο τέλος κάθε παρουσίασης και στην ενότητας «Δε μας άρεσε». Τι να πούμε όμως στην περίπτωση του OnePlus 3 όταν η εταιρεία το εξοπλίζει με 64GB αποθηκευτικού χώρου, με τα 54GB περίπου να είναι ελεύθερα, ένας χώρος που σίγουρα θα ικανοποιήσει αν όχι όλους, σίγουρα τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών. Κερασάκι στην τούρτα μπορεί να θεωρηθεί και η παρουσία του συστήματος αρχείων UFS 2.0 που θεωρητικά δίνει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής αρχείων στη συσκευή και αποτελεί κατά γενική ομολογία το μέλλον στα smartphones.

Στο κάτω μέρος της συσκευής υπάρχει και η θύρα USB Type-C, κάτι αναμενόμενο αφού το περσινό μοντέλο ήταν από τα πρώτα που διέθεταν τη συγκεκριμένη θύρα που αποτελεί σίγουρο στοίχημα για το μέλλον. Μέσα από τη συγκεκριμένη θύρα, μπορούμε φυσικά να φορτίσουμε τη συσκευή, ένας τομέας όπου και πάλι συναντήσαμε μια ευχάριστη έκπληξη. Συγκεκριμένα το OnePlus 3 δε χρησιμοποιεί την τεχνολογία γρήγορης φόρτισης QuickCharge 3.0 που ενσωματώνει το Snapdragon 820 SoC, επιλέγοντας μια διαφορετική πρόταση με την ονομασία Dash.

Με τον συμβατό φορτιστή που περιλαμβάνετε στη συσκευασία, η φόρτιση της μπαταρίας των 3.000mAh γίνεται στον καλύτερο χρόνο που συναντήσαμε ποτέ σε smartphone και συγκεκριμένα σε 64 λεπτά από 0 στο 100%. Μάλιστα η OnePlus έχει ενσωματώσει το υπεύθυνο κύκλωμα στον ίδιο φορτιστή, κάτι που δε δημιουργεί πρόβλημα υπερθέρμανσης στη συσκευή κατά τη φόρτιση. Πάντως περιμέναμε πολλά περισσότερα στον τομέα της αυτονομίας αφού η μία μέρα χρήσης είναι δεδομένη χωρίς όμως να ξεφεύγουμε από αυτό το όριο.

Κάμερα

Συνήθως οι κάμερες σε συσκευές με πολύ καλή τιμή, έχουν τα θεματάκια τους όμως στο OnePlus 3 τα πράγματα είναι εξαιρετικά. Με αισθητήρα 16MP στο πίσω μέρος ,τεχνολογίας Sony, οι λήψεις που μπορούμε να κάνουμε είναι πολύ καλές ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σ’ αυτό βοηθάει το διάφραγμα f/2.0, το μέγεθος κάθε pixel (1.12μM) που απαρτίζει μια φωτογραφία.

Ένας λόγος ακόμα είναι η παρουσία οπτικού σταθεροποιητή που κάνει αρκετά καλή δουλειά, γλυτώνοντας μας αρκετά θέματα με κουνημένες φωτογραφίες. Η εστίαση γίνεται αρκετά γρήγορα, όχι τόσο γρήγορα όπως σε iPhone και Galaxy S7 ή τις προτάσεις της LG που ενσωματώνουν την τεχνολογία Laser Autofocus.

Δημοσιευμένη Εικόνα
OnePlus 3 - Camera OnePlus 3 - Camera OnePlus 3 - Camera
OnePlus 3 - Camera OnePlus 3 - Camera OnePlus 3 - Camera
Με την κύρια κάμερα μπορούμε να κάνουμε εγγραφή βίντεο σε 4K ανάλυση και στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο αλλά και σε αργή κίνηση, με την ανάλυση σ’ αυτή την περίπτωση να περιορίζεται στα 720p, αλλά στα 120 καρέ/δευτερόλεπτο. Οι φωτογραφίες μπορούν να αποθηκευτούν στη συσκευή ακόμα και σε raw format για καλύτερη επεξεργασία τους σε υπολογιστή, ενώ εξίσου μεγάλη είναι και η ανάλυση του εμπρόσθιου αισθητήρα, στα 8MP αυτή τη φορά. Ο ήχος κατά την εγγραφή ήχου κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα αν και θα τον θέλαμε λίγο καλύτερο.

Android

Το OnePlus 3 δε θα μπορούσε να μην ενσωματώνει την τελευταία έκδοση του Android, και συγκεκριμένα την έκδοση 6,01 Marshmallow. Σοφή μπορούμε να θεωρήσουμε την απόφαση της εταιρείας να μη προχωρά σε αλλαγές στο γραφικό περιβάλλον του Android, παρά μόνο σε χρήσιμες προσθήκες ρυθμίσεων. Το «περιβάλλον» της το ονομάζει OxygenOS και η μεγαλύτερη του εμφανισιακά αλλαγή μπορεί να θεωρηθεί το “Self”, μια οθόνη στην οποία έχουμε πρόσβαση κάνοντας πλήρες scrolling αριστερά. Στη συγκεκριμένη οθόνη μπορούμε να προσθέσουμε widgets, να αφήσουμε σημειώσεις, να δούμε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε πιο συχνά και να επιλέξουμε αυτή που θέλουμε για άμεση φόρτωση, όπως επίσης και τις επαφές με τις οποίες επικοινωνούμε πιο συχνά.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Η εξερεύνηση των ρυθμίσεων αποκαλύπτει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Μία από αυτές είναι η «Νυχτερινή Λειτουργία», η οποία όμως δε λειτουργεί αυτόματα. Μόλις την ενεργοποιήσουμε, κυρίως όταν είμαστε στο κρεβάτι λίγο πριν κοιμηθούμε, η οθόνη «κιτρινίζει» κάνοντας πιο εύκολη την ανάγνωση, χωρίς να μένει το «μάτι γαρίδα».

Άλλες ρυθμίσεις που μας άρεσαν είναι οι διάφοροι τρόποι να αλλάξουμε την εμφάνιση της homescreen, αλλά κυρίως η ρύθμιση για να αλλάζουμε τις λειτουργίες των capacitive πλήκτρων που βρίσκονται αριστερά και δεξιά του home. Σε άλλα κόλπα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη δυνατότητα διπλού tap για το άνοιγμα της οθόνης στα πρότυπα των LG συσκευών αν και δεν μπορούμε να μπούμε απευθείας στο μενού.

Μας άρεσε ακόμα η λειτουργία κατά την οποία μπορούμε να περάσουμε το χέρι μας πάνω από τη συσκευή χωρίς να την ακουμπήσουμε, ενεργοποιώντας την εμφάνιση της ώρας, του καιρού και τυχόν ειδοποιήσεων. Παρόμοια λειτουργία την οποία έχουμε δει και σε Motorola συσκευές και αποτελεί στην ουσία ευγενική χορηγία της AMOLED τεχνολογίας, καταναλώνοντας ελάχιστη μπαταρία.

Δημοσιευμένη Εικόνα
Δημοσιευμένη Εικόνα
Φυσικά η πλοήγηση στα μενού και τις εφαρμογές πετάει εξαιτίας των τεχνικών χαρακτηριστικών, χωρίς όμως κάποια σημαντική διαφορά από άλλα smartphones. Μας άρεσε ακόμα και η εφαρμογή της κάμερας η οποία είναι πολύ καλύτερη από αυτή που περιλαμβάνεται στο Stock Android με χρηστικά μενού ελέγχου των λήψεων μας ενώ αν ξέρετε τι κάνετε, υπάρχουν και manual ρυθμίσεις.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment