Η RAM ΚΙΝΕΙ ΤΑ ΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ...

Η RAM είναι ίσως και το πιο σημαντικό φιλαράκι του επεξεργαστή σας. Προτού βιαστείτε να πείτε ότι με 2GB-3GB είστε καλυμμένοι, διαβάστε τις παρακάτω γραμμές. Ευτυχώς για όλους υπάρχει ένας πακτωλός από επιλογές σε όλα τα γούστα, μοντέλα, εταιρείες, χρονισμούς, καθυστέρηση του cache, φωτισμό, ψύξη, σχεδιασμό Η ουσία, όμως, είναι μία: χρειάζεστε αρκετή, αλλά πόση; Υπάρχει η περίπτωση της παρωπίδας όπου απλά μπαίνετε σε ένα κατάστημα αγοράζετε ένα module των 4GB, όποιας μάρκας αγαπάτε, με ή χωρίς ψύχτρα, στα 1600MHz, CAS 9-9-9 και τυπική τάση 1.5V.
Άλλωστε, όποια μητρική κι αν έχετε τεχνολογίας DDR3 η συγκεκριμένη μνήμη θα ταιριάξει απόλυτα. Το σωστό είναι από το manual του επεξεργαστή και της μητρικής να επιλέξετε την καλύτερη περίπτωση με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Κυκλοφορούν ελάχιστα module πλέον των 2GB και θα βρείτε σίγουρα των 4GB, 8GB ή ακόμα και 16GB. Τους ίδιους αριθμούς μπορείτε να επιτύχετε και με συνδυασμούς των 2 module, των 4 ή και των 8 σε πιο ακραίες περιπτώσεις hi end μητρικών. Το τυπικό προφίλ χρήστη ίντερνετ υπαγορεύει περίπου 4GB RAM σε 64bit λειτουργικού συστήματος όπως και του απλού υπαλλήλου γραφείου που χρησιμοποιεί εφαρμογές τύπου office, internet και εκτυπώσεις. Το προφίλ όμως ενός gamer, αν και μπορεί να κάνει τη δουλειά του και με 4GB, σε ιδιαίτερες περιπτώσεις θεωρεί πως η ύπαρξη και 8GB μνήμης RAM δεν είναι αρκετή και οι ανάγκες να ανεβεί στα 12GB ή 16GB αυξάνονται με το χρόνο. Νέο παιχνίδι, νέο hardware. Για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν την εξέλιξη αυτή, προτείνεται η επιλογή μητρικής πολλών socket για τη δυνατότητα προσθήκης ισάριθμων module, ξεκινώντας με 1x8GB με προοπτική για περισσότερα module αργότερα.
 Οι περιπτώσεις των 32GB και των 64GB αφορούν τους enthusiasts, μικρούς servers (μνήμες με τεχνολογία ECC) και υπολογιστές που προορίζονται για ιδιαίτερη επαγγελματική χρήση. Μετατροπή ή κατασκευή οπτικού υλικού και ενίοτε rendering. Σε αυτές τις ποσότητες αρκετοί μάλιστα έχουν τιμήσει προγράμματα RAMDisk, όπου καταχωρείται μια ποσότητα της διαθέσιμης μνήμης και μετατρέπεται σε αποθηκευτικό δίσκο που έχει τις ταχύτητες ενός SSD. Αυτό σημαίνει ότι τα αρχεία ή προγράμματα που έχετε καταχωρήσει εκεί μέσα αποκτούν ταχύτητες που στον κανονικό σας HDD δε θα έφταναν ποτέ. Λεπτομέρειες στο επόμενο άρθρο που θα αφορά τους σκληρούς δίσκους. Κι αφού μιλήσαμε για όγκο, να έρθουμε και στο ζήτημα της αναγραφόμενης συχνότητας. Η συχνότητα που λειτουργούν οι περισσότεροι επεξεργαστές είναι τα 1600MHz. Κάποιοι FX της AMD λειτουργούν στα 1866MHz και καλό θα ήταν να προτιμηθούν και να ενεργοποιηθούν τα XMP προφίλ τους από το bios για την καλύτερη λειτουργία του συνολικού συστήματος.
Share on Google Plus

About OMAΔΑ UNWIRED

    Blogger Comment
    Facebook Comment